Dlatego, że wspomaga produkcję kolagenu.

Witamina C to jeden z ważniejszych składników który niezbędny jest do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Witamina C znana jest przede wszystkim jako metoda na wzmocnienie naszego układu immunologicznego w okresie przeziębień. Jednakże to nie jedyne jej wykorzystanie. Oprócz dziedzin z zakresu medycyny, witamina ta jest istotna w kosmetyce. Wspomaga produkcję kolagenu, ma także niesłychanie dużo przeciwutleniaczy, które znacznie opóźniają procesy starzenia. Możemy wyróżnić witaminę C prawo oraz lewoskrętną. Witamina lewostrętna, czyli mówiąc inaczej kwas l-askorbinowy jest uznawana za lepiej przyswajalną oraz najskuteczniejsza w leczeniu różnorodnego typu chorób, chociaż specjaliści sądzą, że to wyłącznie chwyt marketingowy i każda postać prawdziwej witaminy C jest wartościowa. Warto natomiast pamiętać, że tego typu witamina jest niezwykle wrażliwa na wszelkiego typu obrabianie. Zbyt wysoka albo za niska temperatura może niszczyć jej właściwości, poprzez to warto pamiętać, aby na przykład nie dawać cytryny do gorącej herbaty czy innego gorącego napoju. Najlepiej spożywać surowe, świeże i nie przetwarzane owoce i warzywa. Wbrew wszystkim dobrze znanym przekonaniom to wcale nie cytryna jest największym bogactwem witaminy C. Najwięcej znajduje się w dzikiej róży, porzeczce czy natce pietruszki. Dlatego że nadmiar witaminy C jest wydalany z organizmu z potem oraz z moczem, pod żadnym pozorem nie możemy dopuścić do jej przedawkowania.

Więcej: kwas l-askorbinowy